Atelier Overdevest

“Kliederend” tussen im- en expressionisme

Atelier/Artotheek Overdevest huist midden in de polder van Berkel en Rodenrijs. Sinds 1987 schildert en exposeert Arno Overdevest hier zijn kleurrijke schilderijen, die hij zowel verhuurt als verkoopt.  Twee maal per jaar (mei en november) nodigt hij enkele collega’s uit om samen met hem de ca. 750 m2 expositieruimte te vullen. Het is dan smullen in zijn “snoepwinkel” aan de Meerweg.

Overdevest is professioneel beeldend kunstenaar en werkt met thema’s. Elk jaar begint hij aan een nieuw thema. Al ruim 40 jaar! Hij werkt van naturalisme via impressionisme naar expressionisme. Kwasten  komen nauwelijks aan bod. Hij moet het van hand, muis en vingers hebben!  En de finishing touch komt dan rechtstreeks uit de tube. Maar dat vergt natuurlijk wel de nodige oefening!

Opgegroeid in de polder van Berkel en Rodenrijs, haalde hij inspiratie uit zijn jeugd. Slootje springen en tussen de koeien banjeren deed hij bijna dagelijks, als het huiswerk het toeliet, natuurlijk.  En met zijn vader, die een houthandel had, mocht hij vaak mee naar de boeren, die hun oude hout bij Overdevest Sr. kochten.  Hij genoot altijd volop van het buitenleven! Niet zo gek, dat hij zich liet inspireren door het boerenleven in deze omgeving en de werkwijze van het keuterboertje. Veel van zijn schilderijen vonden hier dan ook hun oorsprong. Enkele thema’s die de revue gepasseerd zijn: Stieren, Kuddedieren, Schapen, Cockomania (hanen en kippen), Egger’s lief (niet de boerin maar zijn klompen en kruiwagen), Vissen en Vogels.

De laatste jaren gooide Overdevest qua thema het roer om. Zijn polder verdween. Er kwamen nieuwbouwwijken, voetbalvelden e.d. Kortom, het werd tijd voor iets anders! Hij schilderde een van zijn hobby’s: Boten. Met zijn eigen boot verkende hij Rotterdam  en zijn thema “Toen wij uit Rotterdam vertrokken…….” was een feit. Hij heeft schilderijen gemaakt van de skyline, de bruggen, de havens en de typisch Rotterdamse gebouwen. Met het thema “In de kijkerd” gaat hij hier nog even mee door! Maar niet nadat hij een jaartje stoom had afgeblazen: het thema Diesel en Kolen was een eendagsvlieg, een leuke “ontsporing”. Voor de exposities in mei 2013 en 2014 stond “Groot Wild” op de kaart. In mei 2015 serveert hij Konijnen en Hazen om in 2016 voor “Vleugels in de achtertuin” te gaan. Alle “buren” die in de groenzoom voorkomen. In 2017 borduurt hij hier nog op door met “Duifie, duifie, kom maar bij Gerritje”. Een van zijn gezegdes luidt: "We gaan terug naar de Middeleeuwen". Voor het thema in 2018 en 2019 gaat hij zelfs nog verder terug in de tijd. Hij neemt u mee naar de Grieken en Romijnen: "DECADENTIE EN VERVAL". Om in 2020 pas op de plaats te maken voor CORONA! In 2022 kon hij pas zijn nieuwe thema "Natuur aan de muur" vertonen. In 2023 verruimde hij zijn blik: "Blik van de weg - weg van blik" waar auto's van diverse merken tussen antieke koffiemolens vermalen werden en nostalgische blikken model stonden voor zijn werk. "Autokerkhof" was in 2024 een tamelijk logisch vervolg op het voorgaande thema.

In Noordoost-Frankrijk heeft hij zijn tweede atelier. Daar houdt hij zich ook bezig met het maken van  “Objets Trouvés”. Objecten die hij maakt van (op rommelmarkten) gevonden oude spullen. Spullen met een ziel, meestal dus veel gebruikt. Hij combineert de meest bizarre vondsten met elkaar en maakt er “museumstukken” van. Als het even kan geeft hij er een gekke naam aan of laat er een (soms zelf verzonnen) spreuk of gezegde op los. Liefhebbers kunnen in dit museum logeren.Het bevindt zich midden in Europa, op nog geen 600 km van Berkel en Rodenrijs verwijderd. Het is het minst bezochte museum van Europa! Goed voor een vermelding in het Guiness Book of Records! Arno en Carla vertellen er graag alles over!

U kunt al vanaf € 80,-- per jaar kunst huren bij Atelier/Artotheek Overdevest. U huurt een werk voor een jaar. Na dat jaar bepaalt u of u het werk nog een jaar wilt huren, kopen of omruilen voor een ander werk. Indien u het kunstwerk koopt wordt de huurprijs van de voorgaande periode (maximaal drie jaar) in mindering gebracht op de aanschafprijs. Bij aankoop van grotere werken kunt u zelfs in termijnen afbetalen.

Zo wordt kunst kopen wel heel plezierig. U kunt op deze manier het kunstwerk gelijk goed beoordelen in uw omgeving of, als u van veranderen houdt,  na een jaar kiezen voor een ander kunstwerk. Werkelijk ideaal!

Wilt u uw woning of werkplek verrijken met aparte kunst? Kijk dan op de website (www.atelieroverdevest.nl) voor open dagen en exposities of neem contact op voor het maken van een (uiteraard geheel vrijblijvende) afspraak. Telefonisch kan dat via 010 51 20 200 / 06 55 81 22 54  of per mail info@atelieroverdevest.nl of bizzarti@planet.nl

Als de oranje beachflag uitstaat en/of  het hek openstaat, zijn we aanwezig en bent u welkom.

 

© Alle rechten voorbehouden.

Niets van deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de kunstenaar